Splošne Informacije

OSNOVNE INFORMACIJE IN PRAVNA PODLAGA EU

V zadnjih letih se je po vsem svetu povečalo število ponarejenih zdravil, kar predstavlja grožnjo javnemu zdravju in vpliva na zaupanje ljudi v zdravstveni sistem in zakonito preskrbo z zdravili. Ponarejena zdravila so zdravila, pri katerih je lažno predstavljena njihova identiteta, izvor ali zgodovina. To so zdravila, za katera kakovost, varnost in učinkovitost nikoli niso bile preverjene, kot je to obvezno pri avtentičnih zdravilih. Ponarejena zdravila se pogosto izdelujejo v pogojih, ki ne ustrezajo dobri proizvodni praksi, do bolnikov pa ne prihajajo samo po nezakonitih poteh, ampak tudi preko zakonite dobavne verige.

Za preprečevanje vdora ponarejenih zdravil v zakonito dobavno verigo je bila sprejeta Direktiva 2011/62/EU, ki je vzpostavila obveznost namestitve zaščitnih elementov na vsa zdravila, ki se izdajajo na recept. Podrobnejša pravila o zaščitnih elementih in seznam izjem določa Delegirana uredba Komisije EU 2016/161. Sistem zaščitnih elementov osebam z dovoljenjem ali pravico do izdajanja zdravil javnosti omogoča, da pred izdajo zdravila preverijo avtentičnost edinstvene oznake in tako preprečijo izdajo zdravila, ki je ponarejeno.

Preverjanje avtentičnosti zdravil

Preverjanje avtentičnosti zdravila se izvede ob izdaji zdravila bolniku v lekarni. To velja tudi v primerih, ko se druge zdravstvene ustanove (zdravstveni domovi, zobozdravstvene ambulante, hospici itd.) oskrbujejo z zdravili v lekarnah.

  • Vsa pakiranja zdravil na recept morajo imeti nameščene zaščitne elemente.
  • Farmacevtska podjetja opremijo svoje embalaže z edinstvenimi oznakami, zapisanimi v 2D kodi na paketu (Datamatrix). Škatlica mora imeti nameščen tudi pripomoček pred posegom v ovojnino, ki razkrije, ali je bila predhodno že odprta.  
  • V lekarni se podatki na embalaži primerjajo s podatki v SiMVS sistemu. Ko farmacevt poskenira 2D kodo na embalaži, je opozorjen, če se podatki ne ujemajo. Farmacevt preveri tudi, da je zaščita pred posegom v ovojnino nepoškodovana. Šele po tem, ko je zdravilo preverjeno in je avtentičnost zagotovljena, se lahko varno izda pacientu.

Piškotki

Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Več o piškotkih